<< Nieuws
 • Belastingvoordelen voor de (kleine) ondernemer.

  Belastingvoordelen voor de (kleine) ondernemer.

  Met KIA, MIA en VAMIL Ben je ondernemer en wil je fiscaal voordelig investeren in milieuvriendelijke technieken? Dat kan met de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving Milieu-investering (VAMIL). Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stimuleert met deze regelingen milieuvriendelijke investeringen en daar valt de elektrische scooter ook onder (B 3118).

  Daarnaast bestaat er de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, de KIA. 

   

  De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)

  Als u als ondernemer investeert in bedrijfsmiddelen, dan kunt u een deel van de investering aftrekken voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Een elektrische scooter is een bedrijfsmiddel dat in aanmerking komt.

  In 2020 mag u 28% van het geïnvesteerde bedrag aftrekken van uw winst als u minimaal € 2.401 exclusief BTW investeert.

  Als u bijvoorbeeld een scooter aanschaft van € 4.299 (incl. BTW) kan uw voordeel oplopen tot € 492.

   

  Milieu-investerings-aftrek (MIA)

  Door de MIA-regeling kan een ondernemer zijn fiscale winst verlagen. De ondernemer kan profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag, afhankelijk van het type investering. Hoe hoog de investeringsaftrek is wordt bepaald door het soort bedrijfsmiddel waarin wordt geïnvesteerd. Voor 2020 is type investering B3118 volgens de zogenaamde Milieulijst vastgesteld op 13,5%. De investering is minimaal € 2.500 exclusief BTW. 50% van het geïnvesteerde mag vervolgens afgetrokken worden.

  Als u bijvoorbeeld investeert in een scooter van € 4.299 (incl. BTW) kan uw voordeel oplopen tot € 119.

  Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL)

  De VAMIL regeling is te combineren met de MIA regeling. De regeling maakt gebruik van dezelfde Milieulijst. Bij deze regeling kan de ondernemer zelf kiezen in welke periode 75% van de afschrijving van het bedrijfsmiddel van het resultaat afgetrokken wordt. Dit levert vooral een liquiditeitsvoordeel op.

  Bovenstaande berekeningen zijn gebaseerd op de cijfers en percentages gegeven door de belastingdienst. Zie de website voor meer uitleg en berekeningen.

  http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/ondernemen/bedrijfskosten_en_i nvesteren/investeringsregelingen/


  Aanvragen van de KIA, MIA en VAMIL Het aanvragen van de KIA, MIA en/of VAMIL moet binnen 3 maanden na aanschaf gebeuren. Dit kan via:

  http://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/miavamil/aanvragen-miavamil/stappenplan-aanvragen


  Voorbeelden

  Het voordeel wat u als ondernemer kunt behalen hangt af van onder andere de bedrijfsvorm en de belastingschijf. Als u zelfstandige bent (ZZP) is de hoogte van de aftrek afhankelijk van de inkomstenbelasting. Heeft u een B.V., dan is de aftrek afhankelijk van het tarief van de vennootschapsbelasting.

  Tevens is het van belang te weten of het mogelijk is uw BTW af te trekken. Bent u ondernemer voor de BTW, dan kunt u de BTW terugvorderen in uw BTW-aangifte. Uw investeringsbedrag is dan het bedrag exclusief BTW. Bent u geen ondernemer voor de BTW, kunt u de BTW niet terugvorderen, maar is het investeringsbedrag de waarde inclusief BTW. De aftrek is dan dus ook hoger.

  In onderstaand voorbeeld is uitgegaan van een ondernemer voor de BTW.

  Vragen?

  Mocht u nog vragen hebben of graag een advies op maat ontvangt, neem dan gerust vrijblijvend contact op.

  Contact
  DEBO Scooters heeft geprobeerd deze informatie zo zorgvuldig mogelijk samen te vatten, echter kan aan de bovenstaande informatie geen rechten worden ontleend.  

  Ook aanvaardt DEBO Scooters geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden of onvolledigheden in de aangeboden informatie.info@deboscooters.nl
Pechhulp nodig?
Vragen?